CQA Dijemput Ke Sesi “Strategising For Self-Accreditation Compliance Audit:UPM Experience” | PUSAT JAMINAN KUALITI
» BERITA » CQA dijemput ke Sesi “Strategising for Self-Accreditation Compliance Audit:UPM Experience”

13 April 2023, Cyberjaya – Pusat Jaminan Kualiti, Universi Putra Malaysia (UPM) telah menerima jemputan ke sesi perkongsian bertajuk “Strategising For Self- Accreditation Compliance Audit : The UPM Experience” daripada Universiti Multimedia (MMU) bertempat di MMU Cinema, Universiti Multimedia, Cyberjaya pada 13 April 2023.

Sesi ini disampaikan oleh Profesor Dr. Amin Ismail, Pengarah CQA dan Profesor Madya Dr. Noor Syamilah Zakaria, Timbalan Pengarah CQA. Wakil UPM yang turut hadir bersama adalah Puan Nurhanisah Sadun iaitu Ketua Bahagian Pengurusan Kualiti Akademik dan Akreditasi (BPKAA CQA). Sesi tersebut telah dihadiri seramai 60 staf MMU terdiri daripada Presiden, Timbalan Presiden, Pendaftar, Pengarah Unit, Dekan, Timbalan Dekan, IQA MMU, Pengurus fakulti dan staf sokongan.

Objektif sesi perkongsian ini diadakan adalah untuk memberikan gambaran kepada Universiti Multimedia berkaitan persediaan, pelaksanaan dan perjalanan Audit Pematuhan Swaakreditasi di UPM oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) yang telah diadakan pada 21 hingga 23 Jun 2022. Melalui Audit Pematuhan Swaakreditasi tersebut, UPM telah berjaya mengekalkan status swaakreditasi sejak ianya mula dianugerahkan kepada UPM pada 29 April 2010.

Sesi ini memfokuskan kepada empat (4) perkara iaitu:

1. Latar belakang dan objektif Audit Pematuhan Swaakreditasi;
  2. Tujuan, skop dan strategi tindakan UPM;
  3. Persiapan dan tips menghadapi audit; dan
  4. Bidang penilaian audit.

Sesi perkongsian ini diakhiri dengan sesi soal jawab bersama staf MMU yang hadir.

Tarikh Input: 03/05/2023 | Kemaskini: 24/08/2023 | aidawati

SXEZIA0~