Tahniah, UPM Melepasi Audit Pensijilan Semula ISMS MS ISO/IEC 27001:2013! | PUSAT JAMINAN KUALITI
» BERITA » Tahniah, UPM Melepasi Audit Pensijilan Semula ISMS MS ISO/IEC 27001:2013!

Tahniah, UPM Melepasi Audit Pensijilan Semula ISMS MS ISO/IEC 27001:2013!

Image may contain: one or more people, people standing and indoor

3 Oktober 2018, Serdang - Sebagaimana maklum Audit Pensijilan Semula, Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) ISO/IEC 27001:2013 oleh SIRIM telah dilaksanakan pada 2 September dan 1 hingga 3 Oktober 2018. Skop pensijilan dan Pusat Tanggungjawab (PTJ) yang terpilih diaudit pada tahun ini adalah seperti berikut:

Skop Pensijilan:
1. Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat bagi Proses Pendaftaran Pelajar Baharu Prasiswazah Merangkumi Aktiviti Semakan Tawaran Hingga Pendaftaran Kolej Kediaman;
2. Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat bagi Proses Penilaian Pengajaran Prasiswazah di Fakulti.

PTJ terlibat:
1. Pusat Jaminan Kualiti (CQA)
2. Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC)
3. Pusat Kesihatan Universiti
4. Pusat Pembangunan Akademik (CADe)
5. Bahagian Kemasukan dan Bahagian Urus Tadbir Akademik
6. Bahagian Hal Ehwal Pelajar
7. Bahagian Keselamatan
8. Perpustakaan Sultan Abdul Samad
9. Pejabat Pendaftar
10. Pejabat Bursar
11. Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi
12. Pejabat Penasihat Undang-Undang
13. Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi
14. Fakulti Ekologi Manusia
15. Fakulti Ekonomi dan Pengurusan
16. Fakulti Perhutanan
17. Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
18. Kolej Kedua
19. Kolej Pendeta Za’aba
20. Kolej Tiga Belas

Seramai 3 orang Juruaudit dari SIRIM International Sdn. Bhd. telah mengaudit di 20 PTJ yang menjadi sampel audit pada tahun ini. Mesyuarat penutupan audit telah diadakan pada 3 Oktober 2018. Alhamdulillah UPM telah melepasi Audit Pensijilan Semula dengan penemuan audit sebanyak sifar (0) Laporan Ketakakuran (NCR) dan tujuh (7) Peluang Penambahbaikan (OFI) sebagaimana yang telah dibentangkan oleh Ketua Juruaudit semasa Mesyuarat Penutupan.
Tahniah untuk seluruh warga UPM! ;)

Image may contain: 1 person, sitting and indoorImage may contain: one or more people, people sitting and indoor
Image may contain: 3 people, people sitting, table and childImage may contain: 1 person, sitting
Image may contain: one or more people and people sittingImage may contain: 1 person, sitting
Image may contain: one or more people and people sittingImage may contain: one or more people and people sitting