Pengurusan Kualiti Di Institusi Pendidikan Tinggi : BAB 7- Kata-kata Hikmah: Kualiti Ada Dalam Setiap Aspek Kehidupan | PUSAT JAMINAN KUALITI
» ARTIKEL » Pengurusan Kualiti di Institusi Pendidikan Tinggi : BAB 7- Kata-kata Hikmah: Kualiti Ada Dalam Setiap Aspek Kehidupan

KATA-KATA HIMAH: KUALITI ADA DALAM SETIAP ASPEK KEHIDUPAN

A) Jangan menganggap kesempurnaan, tetapi kita perlu bekerja keras ke arah kesempurnaan.

Kita tidak boleh menganggap bahawa kita telah mencapai tahap KESEMPURNAAN yang akan membuatkan kita tidak melakukan sesuatu yang lebih atau lebih baik. Sebaliknya, kita mesti menyasarkan KESEMPURNAAN yang akan membawa kita berusaha untuk mendapatkan hasil yang terbaik, hasil yang berkualiti dan kesempurnaan tugas.

B) Hari ini mesti lebih baik dari semalam, dan esok mesti lebih baik dari hari ini.

Kita harus memerhatikan tahap prestasi yang semakin meningkat dengan mempelajari iktibar daripada usaha sebelumnya, dan mengalami peningkatan berterusan hari demi hari, bulan demi bulan tahun demi tahun dan seterusnya. Jika kita kekal di kedudukan yang sama, ini bermakna kita kalah dan ketinggalan oleh yang lain yang semakin meningkat secara berterusan.

C) Bilik terbesar adalah ruang untuk penambahbaikan.

Usaha untuk penambahbaikan adalah tanpa had dan tanpa sempadan. Peluang untuk penambahbaikan mungkin datang dari setiap sudut, setiap skop kerja, setiap orang dan setiap masa. Malah usaha penambahbaikan yang paling relevan harus datang daripada setiap maklum balas, aduan, komen dan cadangan pelanggan.

D) Kualiti adalah baik tetapi matlamat harus sentiasa ke arah kecemerlangan.

Keputusan yang berkualiti adalah mencukupi untuk membuat orang berpuas hati tetapi sasarannya harus melebihi tahap yang memuaskan. Apabila semua orang boleh menyampaikan kualiti, ia tidak mencukupi untuk memperoleh kelebihan daya saing dan mengekalkan tahap prestasi tinggi untuk jangka masa yang lebih lama.

E) Kami mendapat keuntungan daripada kualiti tetapi selebihnya adalah penerima manfaat.

Secara amnya, objektif kualiti adalah untuk meningkatkan hasil, meningkatkan bahagian pasaran, meningkatkan imej dan reputasi yang lebih baik dan akhirnya memperoleh keuntungan yang lebih tinggi. Bagaimanapun, pada akhirnya, begitu banyak pihak akan mendapat manfaat termasuk pelanggan, pengguna, vendor, industri, komuniti dan pihak berkuasa yang berkaitan.

F) Perkakasan adalah untuk mengukur kualiti tetapi perisian adalah untuk menyampaikannya.

Gabungan perkakasan (alat dan teknik) dan perisian (orang dan sistem pengurusan) adalah penting untuk memastikan kejayaan pelaksanaan setiap inisiatif kualiti. Kawalan dan pemantauan kualiti biasanya memerlukan perkakasan untuk menunjukkan keberkesanan objektif pengurusan kualiti, dan pekerja dan pelanggan perlu berinteraksi dengan sistem untuk melaksanakan proses seperti yang direka bentuk.

G) Kualiti adalah sebahagian daripada sifat dan norma manusia

Sememangnya, setiap individu akan memilih dan memilih produk yang berkualiti, kelihatan elegan, perkhidmatan yang baik, tindak balas segera, penghantaran yang cepat, dan perkara yang berfungsi apabila membuat keputusan membeli dan menilai pilihan yang mungkin. Itu adalah elemen kriteria kualiti dan tidak dapat dinafikan ciri normal manusia secara universal. Tiada sebab bagi sesiapa yang tidak dapat memahami, menerima dan menghargai sebarang inisiatif dan program yang berkualiti.

H)Kehidupan yang menyenangkan dengan kualiti hidup

Semua orang ingin menikmati kehidupan yang menyeronokkan dan gembira dengan mengalami aktiviti yang selaras dengan minat peribadi, keutamaan dan kehidupan yang bermakna. Semua ini boleh dicapai apabila kita terlibat dalam organisasi yang mementingkan kualiti dalam setiap aktiviti dan persekitaran kerja yang kondusif. Ini kemudiannya akan membawa kita untuk menikmati diri kita di tempat kerja, aktiviti peribadi dan masa keluarga yang berkualiti.

Tarikh Input: 07/10/2022 | Kemaskini: 07/10/2022 | aidawati

SXEUEA0~